Friday, January 27, 2012

Ally Iskandar, Farah Lee dan Cinta Selepas Kahwin


Assalamualaikum !

Hari ini nak bercerita tentang dua orang ini yang telah dijodohkan bersama pada tanggal 20 Januari 2012 lepas di Masjid Terengganu dengan keadaan yang serba sederhana. 

Yang lelakinya dikenali ramai, selebriti di stesen TV terkemuka (tempat idaman pekerjaanku). Manakala yang wanitanya, seorang gadis biasa yang masih menuntut di negara menjadi sebutan ramai dan ada yang sampai demam-demam terkena penangan artis dari negara ini.

Siapa lagi kalau bukan Ally Iskandar pengacara TV3 tu dengan Nurfarahin Romli atau lebih dikenali dengan nama bloggernya Farah Lee.

Ironinya perkahwinan dua merpati sejoli ini adalah mereka mempunyai jarak usia yang agak berbeza iaitu 13 tahun (Siti lagi dasyat 20 tahun beza *jgn marah ya kak siti) dan mereka telah berkahwin tanpa bercinta dahulu.

Buat seorang lelaki yang dikenali ramai dan berada di kalangan kelompok penuh sosial seperti Ally ia suatu yang berbeza dan mengejutkan. Ally sudah lepas usia 30an dan masih tercari-cari pasangan yang terbaik dalam hidupnya. Dapat dilihat juga keikhlasan Ally dalam mencari jodoh apabila dalam suatu sesi temuramah bersama GUA Ally ada menyatakan yang dia bukan main-main dan memang mencari seorang isteri. Saya rasakan Ally membuat pilihan yang tepat dengan memilih Farah oleh kerana akhlaknya yang baik, penuh budi pekerti dan tidak mencari populariti. Semua ini boleh dilihat melalui penulisan-penulisan Farah di blognya yang bernama KUNFAYAKUN.

Mungkin sedikit cabaran buat Farah dalam meniti gerbang perkahwinan ini. Saya bukanlah orang berpengalaman dalam perkahwinan, baru umur 21 dan belum kahwin pun. Tapi bagi Farah yang masih muda, belum tamat pengajian (masih berbaki setahun kalau tak silap) dan duduk berjauhan dari sang suami, kalau saya di tempat dialah susah juga nak sesuaikan dengan keadaan. Ally nampaknya kena bagi banyak ruang untuk Farah mengadaptasi keadaan dan tumpuan kepada pengajian.

Tapi walau apa pun, perkahwinan mereka tetap yang terbaik dan menjadi idaman para adam dan hawa sekarang ni. Jarang-jarang dah sekarang orang kahwin tak bercinta dan arrange marriage ni. Sekarang kat TV pun banyak drama yang berkisahkan kahwin muda dan diatur keluarga, End up memang bahagia. Macam kisah nenda-nenda kita dahulu. So apa kata kalau kita semarakkan lagi keadaan ni? hehe Bercinta selepas kahwin. 

Amacam? Okey ke tidak??  

No comments:

Post a Comment